Als pluralistische, dienstverlenende organisatie, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, bieden wij gedifferentieerde ondersteuning bij wonen en werken aan personen met een beperking met als doel hun levenskwaliteit te optimaliseren.
Alle medewerkers op alle niveaus van de organisatie zijn essentieel voor de werking. Elk personeelslid binnen de organisatie draagt op gelijkwaardige wijze zijn steentje bij tot het welzijn van onze cliënten. Het personeel is de hoeksteen, het kapitaal van de organisatie. Gemotiveerde medewerkers in flexibele structuren leiden tot een betere dienstverlening. Ondersteuning sluit naadloos aan bij de specifieke behoefte van de cliënt.
Volwaardig participeren aan onze samenleving, inclusie, persoonlijke ontplooiing, zelfbeschikking en keuzevrijheid zijn noodzakelijke voorwaarden tot geluk en tevredenheid.
We zien mensen met een beperking als gewone burgers, met dezelfde rechten en plichten. Ze maken immers integraal deel uit van onze samenleving. Ze horen er gewoon bij.
We spreken graag van een inclusieve samenleving, waar alle mensen - welke culturele achtergrond, beperking, religie, seksuele voorkeur, … ze ook hebben – maximale ontplooiingskansen krijgen.
Inclusie komt echter niet vanzelf maar is de verantwoordelijkheid van velen, professionelen en niet-professionelen.
We zien de begeleider op Zonnehoeve|Living+ dan ook als diegene die, in het belang van en samen met de cliënten, professionelen en niet-professionelen samen brengt, sensibiliseert, een brug bouwt … De begeleider heeft dus een duidelijke rol als bruggenbouwer.
De cliënt in Zonnehoeve|Living+ heeft de regie over zijn eigen leven. De cliënt is onze opdrachtgever. Zijn wensen en verlangens, maar ook zijn noden, zijn de richtingaanwijzers voor onze dialooggestuurde ondersteuning. De cliënt geeft ons het mandaat om samen met hem te werken aan de optimalisatie van de kwaliteit van zijn leven.
Om die kwaliteit te helpen realiseren, coacht de professionele begeleider de cliënt in het creëren en nemen van kansen, het ontwikkelen van talenten, het maken van eigen keuzes, het opnemen van verantwoordelijkheden, het uitbouwen van een eigen netwerk, het maximaliseren van zelfstandigheid, het vinden van een passende job of zinvolle dagbesteding, het invullen van de vrije tijd … Kortom, de begeleider werkt empowerend.
Sommige cliënten kunnen veel, maar kunnen vaak veel minder aan. In Zonnehoeve|Living+ houden we dan ook rekening met de emotionele ontwikkeling van elke cliënt. We overvragen niet en begrenzen waar nodig. We beschermen de cliënt waar zijn persoonlijke integriteit of de integriteit van de ander in gevaar komt.
De cliënt is een volwaardig persoon met eigen keuzes en met de mogelijkheid om zelf tot beslissingen te komen. Wij doen maximaal beroep op zijn mogelijkheden om een zo zelfstandig mogelijk leven op te bouwen.
De cliënt is een persoon met eigen specifieke vragen en noden. De begeleiding stelt zich op vanuit deze uniciteit.
Samen met de cliënt (en zijn familie) zoeken wij naar de meest geschikte vorm van opvang en begeleiding en vertrekken hierbij vanuit individuele wensen, behoeften en mogelijkheden.
Een pluralistische uitgangsvisie biedt voor ons de meeste garanties om discriminatie op basis van geslacht, ras, seksuele geaardheid, sociale achtergrond, ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging uit te sluiten.
De gebruikersraad is een overlegorgaan van cliënten, ouders en wettelijke vertegenwoordigers, waar de huidige werking en de toekomstplannen van Zonnehoeve|Living+ besproken worden. De gebruikersraad behartigt de belangen van de cliënten (= gebruikers) als groep. Daarom streven we naar zoveel mogelijk deelnemende cliënten. Elke 4 jaar wordt de gebruikersraad verkozen door de gebruikers zelf. De samenstelling van de gebruikersraden ziet er uit als volgt:
Gebruikersraad afdeling Z13:
Gebruikersraad afdeling IW:
De verschillende gebruikersraden komen regelmatig samen. Jaarlijks gaat er bovendien minstens een gezamenlijke gebruikersraad door.
De leden van het Bestuursorgaan zijn gekozen omwille van:
Er wordt gestreefd naar een brede waaier van deskundigheden: agogisch, juridisch, medisch en paramedisch, sociaalrechterlijk, financieel, gebruikers, management, … Het Bestuursorgaan vergadert maandelijks, traditioneel de derde dinsdag van de maand, behalve tijdens de maanden juli en augustus.
Het Bestuursorgaan bestaat uit volgende leden:
De Algemene Vergadering komt elk jaar de derde dinsdag van mei samen en is samengesteld uit de leden van de Raad van Bestuur en volgende leden:
De door het Bestuursorgaan bepaalde strategie wordt in Zonnehoeve|Living+ door de directeur en het beleidsoverleg omgezet in beleidsinstructies. Hierbij is de inbreng van alle betrokkenen onontbeerlijk. Het beleidsoverleg bestaat uit: