Dialooggestuurde begeleiding

Zonnehoeve|Living+ zet zich in voor volwassen mensen met een verstandelijke beperking of mentale handicap. Ook mensen met een meervoudige beperking en/of een autisme spectrum stoornis zijn bij ons welkom. Ons opnameteam onderzoekt elke vraag tot begeleiding. We gaan dan na of wij zelf een antwoord kunnen bieden op deze vraag. Lukt dat niet, dan helpen we de persoon op weg naar een andere organisatie.

De manier waarop je begeleid wordt binnen Zonnehoeve|Living+, bepaal je voor een groot deel zelf. Je hebt regie over je eigen leven. Als cliënt ben je onze opdrachtgever. We gaan met jou in dialoog over je wensen en verlangens, maar ook je noden. Op die manier kijken we samen hoe jij jouw leven wenst in te richten en hoe wij jou daarin kunnen ondersteunen. We streven altijd naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

Je wordt ondersteund door een multidisciplinair team met medische, paramedische, agogische en sociale medewerkers en, waar mogelijk, uitgebreid met externe deskundigen.

Je krijgt een persoonlijk begeleider die jou coacht in het creëren en nemen van kansen, het ontwikkelen van talenten, het maken van eigen keuzes, het opnemen van verantwoordelijkheden, het uitbouwen van een eigen netwerk, het maximaliseren van zelfstandigheid, het vinden van een passende job of zinvolle dagbesteding, het invullen van de vrije tijd … Kortom, de begeleider werkt empowerend. De begeleiding wordt hierin ondersteund door een team van orthoagogen.

We werken bovendien ook nauw samen met naaste familie, vrienden en kennissen, vertegenwoordigers, ...

Domein Zonnestraat 13

Op het hoofddomein van Zonnehoeve|Living+, gelegen aan de Zonnestraat 13 te Eke, zijn er verschillende woningen. Elke woning biedt een thuis aan een leefgroep van ongeveer 11 personen. In alle leefgroepen is er 24/24 uur, 7 dagen in de week, begeleiding aanwezig. 's Nachts wordt dit verzorgd door een actieve nacht ploeg.

Het domein is gelegen in een landelijke omgeving, op een drietal kilometer van het centrum van Gavere. Naast 8 leefgroepen, vind je er de burelen van o.a. de ondersteunende en multidisciplinaire diensten en een groot gedeelte van ons uitgebreid dagactiviteitencentrum.

Op het domein is er een halte voor de belbus die je naar het centrum van Gavere brengt. Van daaruit heb je een vlotte verbinding met ander openbaar vervoer naar bijvoorbeeld Gent, Deinze, Oudenaarde, …

In de leefgroepen ligt een grote nadruk op samenwonen: elk huis heeft een gemeenschappelijke living, keuken, badkamers en tuin. Wil je af en toe weg van de drukte van het samenleven, dan is er jouw eigen kamer die je naar eigen smaak kunt inrichten. Elke kamer heeft ruimte voor een slaap- en zitgedeelte en een eigen lavabo. In een aantal leefgroepen heb je ook een eigen terrasje.

Alle leefgroepen zijn rolstoelbewoonbaar en voorzien van de nodige hulpmiddelen om je te helpen bij de verzorging (hoog-laag-bad, inloopdouche, tillift, …). Bovendien beschikken we over een zorgoproepsysteem voor gemeenschappelijk gebruik. Indien je hier individueel nood aan hebt, kan dit (via huur of aankoop) voor het oproepen van de begeleiding , ook ’s nachts. Er is een team nachtbegeleiders die op regelmatige tijdstippen of volgens (afgesproken) nood langskomt

Vooral ook door de mensen die er wonen, heeft elke woning zijn eigenheid en is elke groep uniek. Sommige leefgroepen hebben één of meerdere huisdieren. Het houden van huisdieren is altijd bespreekbaar, maar niet in elke groep of situatie realiseerbaar.

Sint-Rochuswegel

De Sint-Rochuswegel is een gebouw met 24 studio's nabij de Markt van Gavere. Deze werking opende in het najaar van 2017 haar deuren en is voorzien van alle comfort. Het gebouw bestaat uit een gedeelte met 24/24 uur begeleiding en een gedeelte met mobiele begeleiding.

Het gedeelte met 24u/24u begeleiding, bestaat uit 19 studio's met elk een eigen slaap- en leefgedeelte en badkamer.

Het accent ligt op het individueel wonen. Je hebt je eigen studio en hebt daardoor voldoende persoonlijke ruimte die je naar eigen smaak kan inrichten. Tegelijk is er ook voldoende aandacht voor het groepsgebeuren: je kunt, naar behoefte, aansluiten bij medebewoners voor allerhande activiteiten. Bovendien is er een gemeenschappelijke keuken waar elke dag vers gekookt wordt.


De bovenste verdieping van het gebouw bestaat uit 5 grotere studio's met elk een badkamer, keuken, slaap- en leefgedeelte. De studio’s bieden alle wooncomfort om er zelfstandig te wonen. De bewoner woont dan ook alleen en heeft geen 24/24 uur begeleiding. Je maakt indien nodig gebruik van mobiele begeleiding, op afspraak. Dankzij de combinatie met de residentiële woonvorm in één gebouw zullen cliënten uit de 5 studio's in geval van nood wel kunnen terugvallen op de aanwezige begeleiding van de residentiële werking.

Individuele ondersteuning

Individuele ondersteuning betekent veel zelfstandigheid. Je hebt geen 24/24u begeleiding, maar er wordt gewerkt met begeleiding van ons mobiel team, op afspraak. Daarnaast kunnen cliënten, indien nodig, rekenen op telefoonpermanentie, ook 's nachts. Binnen mobiel wonen hebben we verschillende mogelijkheden:

- Je kunt kiezen voor een groepswoning waar je je eigen kamer, appartement of studio hebt, in een gebouw met meerdere bewoners.
We hebben verschillende groepswoningen, bijvoorbeeld de werking Z11 in de Zonnestraat, aanpalend aan ons hoofddomein. Hier zijn er tweepersoons- en eenpersoonsappartementen elk met een eigen living, keuken, slaapkamer(s) en badkamer. In dit gebouw zijn 6 appartementen, je deelt de gangen en een lift met de andere bewoners. Een grote troef van de Z11 is de nabijheid van het hoofddomein van Zonnehoeve|Living+ met de centrale refter, dagactiviteiten en evenementen. Op hetzelfde domein bevindt zich ook het maatwerkbedrijf Zonnehoeve|Production.

Andere groepswoningen met begeleiding van ons mobiel team hebben we in de Stationsstraat in Gavere, in de Liefkenswegel nabij de Markt van Gavere en op de bovenste verdieping van onze werking in de Sint-Rochuswegel in Gavere.

- Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een particuliere woning in de straat. Je woont alleen, of met huisgenoten, in een particuliere woning die je zelf huurt op de private of sociale huurmarkt.

Dagbesteding

In ons dagactiviteitencentrum kan je leuke en zinvolle dagbesteding volgen. Je kunt kiezen tussen een groot aantal ateliers zoals Sport, de kunstateliers (schilderen en kleibewerking) van Villa DACart, Biotuinieren, Muziek, Senso, Semi-industrieel werk, de Wasserij, het winkelatelier ‘t GaZon en nog zoveel meer!

We kijken samen met jou welke activiteiten bij jou passen en waar je gelukkig van wordt. Zo krijg je een individueel weekprogramma, vertrekkende vanuit de eigen belangstelling en mogelijkheden.

Je kunt jouw vaardigheden en talenten ook op andere plekken inzetten en tonen. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in andere organisaties, deelnemen aan allerlei sporttoernooien zoals Special Olympics of eigen creaties tentoonstellen en verkopen.

De meeste ateliers gaan door op ons hoofddomein in Eke, maar we bieden ook 2 ateliers aan in de ruimere omgeving. Het winkelatelier 't GaZon bevindt zich op de Markt in Gavere. Hier bieden we elke weekdag creatieve ateliers aan en de resultaten worden verkocht in de bijhorende winkel. Als je dit graag wilt, kun je ook in de winkel een handje helpen. Je kan bijvoorbeeld klanten meer uitleg geven, helpen aan de kassa, de etalage inrichten, cadeautjes inpakken of een drankje inschenken. Lees hier meer over 't GaZon: https://zonnehoeve.be/living/t...

In een historisch pand nabij het station van Nazareth bevindt zich Villa DACart. DACart bestaat uit verschillende ateliers zoals schilderen, etsen, keramiek, lino, handwerk, tekenen, beeldhouwen, ... De begeleiders ondersteunen elke kunstenaar in diens creatief proces en dit vanuit een artistieke ontwikkeling. Het resulteert in prachtige werken die o.a. elk jaar tijdens de Gentse Feesten te bewonderen (en te koop) zijn in de Reviszaal in het SKI te Gent.

Je kan bij ons dagbesteding volgen zonder dat je woont in een woning van Zonnehoeve|Living+. Interesse? Neem contact op met onze sociale dienst: zlsocialedienst@zonnehoeve.be

Begeleid werk

Heb je zin om aan het werk te gaan, maar heb je het gevoel dat je hierbij extra ondersteuning kan gebruiken?

Wij zijn lid van Werkburo Oost-Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen verschillende vergunde zorgaanbieders in de provincie. Het Werkburo ondersteunt mensen met een (vermoeden van een) beperking in het vinden van werk op de reguliere arbeidsmarkt. Het Werkburo heeft een heel netwerk aan jobcoaches, alsook op Zonnehoeve|Living+. Onze jobcoach kan jou begeleiden in het vinden en uitoefenen van een job die bij je past, op jouw maat.

Wat doet een jobcoach?

• Hij gaat met jou in gesprek om te weten te komen wat je interesses en je talenten zijn
• Hij zoekt naar een passende werkpost
• Er wordt gekeken naar een match tussen de werkpost en jouw vraag
• Hij komt af en toe langs op je werkplek om te polsen hoe het gaat
• Hij blijft bereikbaar voor opvolging, evaluatie en bijsturing

Meer info over het Werkburo vind je op de website: https://www.werkburo.be/

Heb je interesse of wil je meer info? Neem contact op met onze jobcoach:

Nadine Snauwaert
Nadine.Snauwaert@zonnehoeve.be
0492/27 21 47

Stefan vertelt graag over zijn job als begeleid werker bij het Werkburo in onderstaand filmpje:

Stefan vertelt over zijn job bij Biofresh, via Werkburo Oost-Vlaanderen

Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)

Zonnehoeve|Living+ is een door het VAPH erkend aanbieder van RTH begeleiding.

RTH staat voor Rechtstreeks toegankelijke hulp. Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft. Voor rechtstreeks toegankelijke hulp hoef je geen aanvraag in te dienen bij het VAPH of de intersectorale toegangspoort. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met ons als zorgaanbieder. Meer informatie vind je terug op de website www.vaph.be/organisaties/rth/o....

RTH Kortverblijf
Personen met een beperking met een persoonsvolgend budget kunnen onder bepaalde voorwaarden beroep doen op RTH kortverblijf of respijtzorg.

RTH kortverblijf of respijtzorg houdt in dat je jaarlijks maximum 60 nachten (en dagen) kortopvang kunt gebruiken bovenop je persoonsvolgend budget.

Het kan gaan om:

  • een overnachting (met inbegrip van avond- en ochtendondersteuning)
  • een overnachting in combinatie met dagopvang. De dagopvang sluit aan op de overnachting en kan er voor of er na vallen.

Kortverblijf of respijtzorg is niet mogelijk in de vorm van enkel dagopvang.

Als je wilt weten of je voldoet aan de voorwaarden of als je wilt weten hoeveel nachten (en dagen) je gebruik kunt maken van kortverblijf of respijtzorg, dan kun je contact opnemen met het VAPH.

Interesse in ons RTH aanbod? Neem dan contact op via liesbet.dewaele@zonnehoeve.be.

Sociale Dienst

Interesse in onze open plaatsen? Wil je graag deelnemen aan ons dagactiviteitencentrum? Zoek je info over PVB of RTH? Heb je een andere vraag?

De sociale dienst bekijkt samen met jou wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wij bieden u een luisterend oor en deskundig advies. U kan ons steeds contacteren om u verder op weg te helpen:

zlsocialedienst@zonnehoeve.be

(Para)medische dienstverlening

Medische dienst

Als medische dienst zetten wij ons in om een kwaliteitsvolle gezondheidszorg aan te bieden. We zijn jouw partner om samen op zoek te gaan naar een gepaste dienstverlening waarin de cliënt centraal staat. Wij zijn een team van 3 verpleegkundigen die nauw samenwerken met externe diensten als thuisverpleging, labo, artsen en apotheek.

Wat doen wij als medische dienst en/of waarop kun je beroep doen:

  • Medicatiebeheer: aanpassen van de medicatiefiches na (externe) consulten, bestellen van medicatie,…
  • Plannen, opvolgen en rapporteren van interne consultaties bij onze huisarts gelinkt aan de voorziening (Gavrimed)
  • Ondersteuning bij voorbereiding van externe consulten alsook behandelingen opvolgen en verdere uitleg geven
  • Regelen en plannen van onderzoeken (labo, ECG,…)
  • Een gepast antwoord bieden op gezondheidsvragen in de ruime zin, wij houden hierbij graag rekening met het sociale, het lichamelijke alsook het geestelijke aspect
  • Preventieve maatregelen bieden met oog op gezondheidsbevordering
  • Deelname aan verscheidene overlegorganen (multidisciplinair dienst overleg, cliëntbesprekingen,…) Eerste hulp bij ongevallen

Paramedische dienst

De paramedische dienst is een afdeling die zich focust op het bevorderen van jouw zelfredzaamheid. De dienst bestaat uit een kinesitherapeut met 30 jaar werkervaring en een ervaren logopedist, gespecialiseerd in slikproblematieken.

Beide disciplines bieden een doelgerichte therapie aan waarbij de kiné zich vooral focust op een actief gerichte therapie met als doel de mobiliteit, kracht en beweging te onderhouden en/of verbeteren. De logopedist focust zich op een optimale communicatie (articulatie, mondmotoriek en ondersteunende communicatie), cognitieve trainingen en ADL-vaardigheden zoals lezen, schrijven, maatschappelijk rekenen (bv. betalen) ...

Om de zelfredzaamheid te bevorderen coördineert de paramedische dienst ook de verschillende hulpmiddelen waar je gebruik van kan maken op Zonnehoeve|Living+. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende firma’s.

We beschikken op het hoofddomein over een ruime en goed uitgeruste kiné/fitnessruimte met diverse toestellen waar ook jij gebruik van kan maken!